A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Ізяславської міської ради

Патріотичне виховання дошкільників

Дата: 28.10.2019 08:50
Кількість переглядів: 126

Наш народ із покоління у покоління передає свій соціальний досвід, своє духовне багатство, історичні надбання, створюючи тим самим свою самобутню культуру. Національна культура (як матеріальна, так і духовна) складається з цінностей, що передавалися від дідів та батьків онукам та є містком до майбутніх поколінь. Народні традиції та звичаї – то невичерпна криниця досвіду, чисте джерело, що живить Україну. Народ – це перший і самий правдивий історик, перший письменник і поет, перший вихователь, перший педагог, що вчить своїх дітей справедливості і добра. Кожна нація, кожна соціальна етнічна група має свої звичаї та традиції, що вироблялися впродовж багатьох століть. Вони освячені віками досвіду минулих поколінь і становлять основи національної культури.

Психологічне значення народних традицій полягає у тому, що вони є результатом позитивного, корисного досвіду виховних зусиль протягом багатьох поколінь і виступають незрівняним  засобом виховання дітей та молоді. Через систему традицій та звичаїв український народ відтворює себе, свою духовну культуру, своє самобутнє мистецтво, власний, притаманний тільки українцям характер, національну психологію та самосвідомість своїх дітей. Тож дуже важливо ще змалечку прищеплювати дітям любов та повагу до самобутньої культури рідного краю, знайомити з осередками культури та мистецького життя Ізяславщини, виробами народних майстрів свого регіону.

Ми, педагоги та психологічна служба Ізяславського дитячого ясла-садка № 1, під керівництвом директора Шаповал А.Д., особливу увагу приділяємо національно- культурному вихованню дітей закладу. У своїй роботі ми постійно шукаємо нових шляхів для долучення вихованців до осмислення культурної спадщини свого народу.

Саме з цією метою ми активно  співпрацюємо з усіма соціально- культурними осередками м. Ізяслава, намагаємось брати активну участь у заходах, які можуть збагатити духовне життя та соціальний досвід наших вихованців. У останні погожі дні цієї осені ми активно проводимо низку екскурсій для своїх маленьких вихованців. Ми відвідали паркову зону м. Ізяслав, милувались пам’ятником великому Кобзареві Т. Шевченку. Вихователі старших груп Похильчук Н.В., Кравчук Л.О. та практичний психолог Батюк Н.В. читали його безсмертні поетичні твори дошкільникам. потім ми разом з працівниками Ізяславської районної бібліотеки для дітей (керівник Кальніцька І.Є.)  організували для дітей демонстраційну виставку народних писемних та мистецьких творів, за допомогою яких діти глибше вивчали добу козацької слави. Керівник ЦРД Кальніцька І.Є., відповідальна за роботу дитячого відділення Федорчук Л.М. та практичний психолог Ізяславського ясла – садка № 1 Батюк Н.В. до дня Святої Покрови козацької підготували для малят художньо-культурний захід «Козацька вечірка». Веселощі та цікаві, нові знання запам’ятаються кожній дитині.

А вже наступного тижня – знову у похід по корисний досвід та нові враження. Цього разу – до Районного історико-краєзнавчого музею. Вихованці старших груп Ізяславського ясла – садка № 1 разом з вихователями Маліновською М.В., Кравчук Л.О. та практичним психологом Батюк Н.В. під час екскурсії експозицією, яку майстерно проводила директор музею Левицька Л.М., діти та дорослі крізь відстань і час мандрували у минуле: побували у українській селянській хаті стародавніх часів, потім занурились углиб віків – у доісторичну давнину, про яку розповідають скам’янілі рештки вимерлих тварин. Та одним з найбільших вражень для дітей став майстер-клас з декоративно – вжиткового мистецтва, який провела зберігач фондів музею Прокопчук Н.В. Діти побачили незабутні миті творчості, емоційно долучились до створення маленького мистецького дива – малюнка у старо – українському стилі, який створила та подарувала вихованцям дитячого ясла – садка художник Прокопчук Н.В. цей подарунок прикрасить дитячу групу і буде тепло нагадувати дітям про осінню мандрівку рідним містом. Виховання у дітях почуття прекрасного, знання свого родоводу, історичних та культурних надбань необхідні нам зараз не лише для піднесення національної гідності, але й для використання кращих традицій українців у практиці виховання підростаючого покоління. 

Фотогалерея

Адміністрація та психологічна служба Ізяславського ясла – садка № 1.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора