Відділ освіти Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області

Cемінар кухарів закладів загальної середньої освіти

26 березня 2019 року відповідно до плану роботи відділу освіти, молоді та спорту на базі Радошівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся семінар кухарів закладів загальної середньої освіти. Розпочала роботу семінару Літвінчук Н.Б., відповідальна за харчування Радошівської ЗОШ, яка провела тренінг «Раціональний режим харчування та збалансованість раціону». Під час тренінгу учасники семінару мали можливість пригадати свої улюблені страви, пройти тест «Чи правильно ми харчуємось» та поговорити про наявність вітамінів в окремих продуктах харчування. Після цього кухар  школи провела майстер-класи з приготування окремих страв (пельмені, вареники, рибні котлети та тефтелі). Кожен кухар мав можливість спробувати технологію приготування даних страв власноруч та поділитися власним досвідом. Медична сестра ЗОШ Гончарук І.В. розповіла про порядок створення санітарно-гігієнічного режиму у шкільній їдальні. Кухонний робітник Очеретяна І.П. поділилася власними напрацюваннями  з ведення ділової документації шкільної їдальні, а саме: створенням електронної бази документації по харчоблоку.

На завершення учасники семінару активно обговорили побачене та почуте, поділившись власними враженнями. Підсумувала роботу відповідальна за харчування в районі Крюкова Л.В., яка в черговий раз наголосила на необхідності дотримання санітарно-гігієнічних норм на харчоблоці та в їдальні, наявності довідок дітей пільгових категорій та відповідно заяв їх батьків, наявності щоденного меню, завіреного директором закладу, та на складанні власних перспективних меню з врахуванням смаків дітей. Крім того, Людмила Крюкова нагадала про необхідність дотримання технології приготування страв, правильне ведення всіх відповідних журналів, в тому числі і книги відгуків та пропозицій, яка має бути активною та висіти на доступному місці. Не слід забувати про щоденне, щотижневе та щомісячне прибирання, маркування посуду, порядок миття і збереження посуду, наявність інструкцій про правила миття посуду й інвентарю, прийом і збереження харчових продуктів, особисту гігієну персоналу. «Організація харчування в будь-якому закладі освіти буде успішною з-за умови вірного розподілу функціональних обов’язків між особами, причетними до харчування, дружньої, доброзичливої та підтримуючої атмосфери закладу освіти», - наголосила Людмила Володимирівна. Крім того, на її думку, працівники харчоблоку зобов’язані враховувати побажання та погляди дітей та їх батьків щодо створення умов та організації харчування учнів в закладі загальної середньої освіти, брати до уваги їх зауваження щодо недоліків при організації даного питання.

Всі учасники семінару подякували за надану можливість отримати багато корисної інформації для їх подальшої роботи.

      



« повернутися до списку новин